Кога си анемичен уморен си физички и ментално. Мозокот не ти мисли, имаш вртоглавици, тахикардија и постојано ти се спие и ти студи.
Причината за тоа е недостиг на кислород во мозокот, срцето и мускулите поради слабото железо во крвта – состојба од која пати 1 четвртина од светското население.