* „Грени смит“ можеби е една од најпознатите сорти јаболка. „Откриено“ е во Австралија во 60-тите години од 19. век, сосема случајно, од г-ѓа Марија Ен Смит. Крцкаво е, со киселкаст вкус, повеќенаменско и одлично и за готвење и за консумирање во свежа состојба. Привлечно за окото со својата боја на трева и долго може да се чува (или: додека те трпи стомакот), а потрошувачите го сакаат поради неговата сестраност. П.С.: Оладено е уште повкусно.

* Зелената тиквичка можете да ја...

Види повеќе