Д витаминот е растворлив во масти и еден од 24-те микронутриенти критични за преживување на луѓето. Сонцето е негов главен природен извор, но витаминот Д природно се наоѓа во риба и јајца, а исто така се додава во млекото и млечните производи.

Дополнувањето на исхраната со витамин Д е поврзано со многу полезни ефекти, вклучувајќи зголемени когнитивни способности, зајакнат имунолошки систем, здравје на коските и општа благосостојба. Дополнувањето со витамин Д исто така може д...

Види повеќе